Κλιματική Κρίση & Ψυχολογικές Επιπτώσεις

Από την Χρυσάνθη Μουρκοβίτη, απόφοιτος τμήματος Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ

Το φαινόμενο της «κλιματικής αλλαγής», αποτελεί ένα καίριο ζήτημα, με σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου και στο κοινωνικό- πολιτισμικό περιβάλλον του. Άνθρωποι με προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές, τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κάποια ψυχική διαταραχή.

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή & Αφρικανική Σκόνη

Από την Αντωναράκη Μαρίνα Μαρία, φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΚΠΑ

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία που προκαλείται λόγω των κλιματικών αλλαγών σήμερα επιταχύνουν κατά πολύ την εξάτμιση της υγρασίας από το έδαφος και τα φυτά και ταυτόχρονα μειώνεται και η συχνότητα αλλά και η ποσότητα των βροχών με άμεσο απότοκο να δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για ευκολότερη μεταφορά της σκόνης από το έδαφος. Χωρίς αρκετά φυτά να κρατήσουν το έδαφος σταθερό, το έδαφος γίνεται πιο ευάλωτο στη διάβρωση τόσο από τον άνεμο όσο και τη βροχή.

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Κλιματική Αλλαγή

Από την Αντωναράκη Μαρίνα Μαρία, φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΚΠΑ

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή καθώς οι επιπτώσεις που την ακολουθούν επηρεάζουν πολλές και διαφορετικές πτυχές της ζωής μας. Μας αφορούν όλους και μας επηρεάζουν όλους. Φάνηκε σε ποικίλες έρευνες όπως και στην έκθεση του Lancet Countdown ,ότι η πιθανότητα μετάδοσης του Δάγκειου πυρετού αυξήθηκε κατά 12% τα τελευταία χρόνια, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες διεύρυναν το χωροταξικό πεδίο επιρροής της ελονοσίας στην Αφρική κατά 14%.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστάθμιση της Κλιματικής Μετανάστευσης

Από το 1942, όταν φιλοξένησε περίπου 7000 πολωνούς πρόσφυγες, η Ουγκάντα φημίζεται για τη φιλοξενία ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο.

Το πρωτόκολλο του IGAD και η Διακήρυξη της Καμπάλα (πρωτεύουσας) για τη Μετανάστευση, που προστατεύουν τους ανθρώπους που μετακινούνται σε γειτονικές χώρες πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από περιβαλλοντικές απειλές, καθιστούν την Ουγκάντα πιο προσβάσιμο προορισμό για εκατομμύρια άτομα που αναζητούν καταφύγιο στην κεντρική και την ανατολική Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή κλίματος Αλλαγή μετανάστευσης

Καθώς ο κόσμος πλησιάζει την ανεπανόρθωτη κατάρρευση του κλίματος λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) δηλώνει ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη πορεία για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1.5 βαθμούς Κελσίου, τον παγκοσμίως συμφωνημένο στόχο για την αποτροπή της παγκόσμιας θέρμανσης. Αυτή η αύξηση της παγκόσμιας θέρμανσης θα προκαλέσει περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

The Drowned Temple

The chill of the Mediterranean’s depths seeped through Marco’s drysuit. The breathable liquid in his diving helmet tasted like minty toothpaste, and the regulator made a watery seashell-hum in his ears. His sister Luana swam close behind him, followed by a school of her robot-eels. As Marco squeezed his way through the corral-encrusted arch, his helmet’s spotlight illuminated the nave of Sagrada Familia, the Basilica of Lost Barcelona.

Διαβάστε περισσότερα